Άρθρα Μελών

Τα Μαθηματικά στην αρχαία Ρόδο. Γράφει ο Μανώλης Κολεζάκης Μαθηματικός, Απόφοιτος LSE, (London School of Economics), MSc., Διδάκτωρ (Doctor of Philosophy-Ph.D.) Πανεπιστημίου Μάντσεστερ και Πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων

«Την νήσο ονομαζόμενη Ρόδο, πρώτοι εκατοίκησαν οι ονομαζόμενοι Τελχίνες», αναφέρει σε μετάφραση ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο οποίος ήκμασε κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. Οι Τελχίνες ήταν γιοι της θαλάσσης, όπως ο μύθος αναφέρει. Ανάθρεψαν τον Ποσειδώνα, μαζί με την Καφείρα κόρη του Ωκεανού, που τους τα έδωσε βρέφη η Ρέα. Οι Τελχίνες ήταν τεχνίτες εφευρέτες τεχνών χρήσιμων στους ανθρώπους, και πρώτοι αυτοί κατασκεύασαν αγάλματα θεών.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΙΤΟΥ

Από τα πρώτα ακόμα βήματα της δεύτερης περιόδου της (στα χρόνια της Τουρκοκρατίας) η Μονή Πανορμίτη ανταποκρίθηκε στην μεγάλη της αποστολή. Τα περισσεύματα από τα έσοδα της τα διέθετε πάντα σε εθνικούς και κοινωφελείς σκοπούς του τόπου.

Σεισμοί στα Δωδεκάνησα Άρθρο του Εμμ. Κολεζάκη Προέδρου Ένωσης Ροδίων

ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: ΡΟΔΟΣ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΤΟ 227/26 Π.Χ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ Στο διάστημα της μεγάλης ακμής της Ρόδου ένας φοβερός σεισμός τάραξε την ευτυχία της στα 227/26 π.χ., με τις μεγάλες καταστροφές που έφερε, όπως τον περιγράφει ο Πολύβιος, ο οποίος αναφέρει επίσης και τις βοήθειες που έστειλαν όλοι οι δυνάστες της γης. Τον σεισμό αναφέρει και ο Παυσανίας (Β΄7,1): «ένας σεισμός παρά λίγο να ερημώσει την πόλη (Σικυώνα). Από τον ίδιο έπαθαν συμφορές οι πόλεις της Καρίας και της Λυκίας και συγκλονίστηκε πάρα πολύ η νήσος Ρόδος, για να επαληθευθεί η προφητεία που είχε δώσει η Σίβυλλα». Για την χρονολογία του σεισμού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο Ιερώνυμος λέει ότι έγινε το 224/23, άλλοι το 225 ή 219/18. Ένα επιτύμβιο της Καμείρου αναφέρει: «των κατά σεισμών τελευτησάντων».

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΜΑΤΡΟΖΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΝΑΡΗ. Άρθρο του Εμμ. Λουκά

Ο Σπετσιώτης Καπετάνιος Ματρόζος ήταν ένας από τους σεμνούς εκείνους Αγωνιστές του ΄21 που ενώ έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα, δεν εξαργύρωσαν την προσφορά τους προς το ΄Εθνος με ηθικά ή υλικά ανταλλάγματα, όπως πολλοί άλλοι συναγωνιστές του που το επιδίωξαν και τελικά το πέτυχαν. Πολλοί από αυτούς έγιναν Καπεταναίοι στα βασιλικά πλοία και άλλοι απέκτησαν πολλά και μεγάλα Κρατικά αξιώματα.

"Εκπαιδεύοντας τους γονείς"

Από σήμερα και σε τακτά χρονικά διαστήματα θα δημοσιεύονται άρθρα της Σεβαστής Μάκρα , ψυχολόγου και μέλους της Ένωσης Ροδίων Αθηνών Πειραιώς με τίτλο "Εκπαιδεύοντας τους γονείς" Σκοπός της ανάρτησης των άρθρων είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των γονέων, των εκπαιδευτικών και όσων συμμετέχουν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε θέματα που αφορούν τα παιδιά. Οι αναρτήσεις δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την επαφή με τον ειδικό και δεν έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα. Πρώτη θεματική ενότητα : Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τις δυσκολίες των παιδιών στο σπίτι και το σχολείο" Η Μάκρα Σεβαστή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Απέκτησε πτυχίο Ψυχολογίας με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Σχολική Ψυχολογία.

Η Βιομηχανική Κληρονομιά της Δωδεκανήσου της Μίκας Μιχαλάκη Αρχιτέκτονος

Η βιομηχανική κληρονομιά της Δωδεκανήσου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το ιστορικό πλαίσιο, το κτηριακό δυναμικό, οι βιομηχανικές ζώνες, ο μετασχηματισμός τους, καθώς και η επανένταξη κάποιων εξ΄αυτών στο σύγχρονο αστικό ιστό αποτελούν αναμφίβολα ζητήματα μελέτης, προστασίας, διαχείρισης και διατήρησης.

Ο «Ναυτικός Κώδικας της Ρόδου» του Εμμ. Ι. Λουκά Δικηγόρου

Ο «Ναυτικός Κώδικας της Ρόδου» είναι ένα επίτευγμα των Ροδίων της αρχαίας περιόδου, που είχε μεγάλη απήχηση σε όλους τους λαούς που τότε ασκούσαν το ναυτικό εμπόριο, , και που προκαλεί και σήμερα ακόμη τον θαυμασμό σε πολλούς ιστορικούς και νομικούς, γιατί η νομοθεσία αυτή έδινε εύστοχες, δίκαιες και πρακτικές λύσεις στα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονταν στο θαλάσσιο εμπόριο, που δεν ήσαν και λίγα.

Ρόδος και Πειρατεία Άρθρο του Εμμ. Λουκά Δικηγόρου

Κατά την περίοδο της αρχαιότητας, η Ρόδος ήταν πρότυπο αγοράς στην οικονομία της Μεσογείου, και αυτό οφειλόταν στην έμφυτη νομιμοφροσύνη και τιμιότητα των κατοίκων της αλλά κυρίως, στην αναμφίβολη ναυτική υπεροχή της. Με τον ισχυρό στόλο μάλιστα που διέθεταν την εποχή εκείνη οι Ρόδιοι, καταπολέμησαν συστηματικά τους πειρατές της μείζονος περιοχής και αποτελούσαν την σταθερή εγγύηση των θαλάσσιων μεταφορών για όλους τους ναυτικούς. Διαβάστε όλο το άρθρο...

ο Καιρός

by Freemeteo.com

 

Χορηγός Ιστότοπου

Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου