Ενας ξεχωριστός Ροδίτης

Ξεχωριστή τιμή για ολόκληρη τη Ρόδο αποτελεί ηεκλογή του ρόδιου καθηγητή Πετρελαϊκής και Χημικής Μηχανικής του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας κ. Γιάννη Γιώρτσου, ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο Γιάννης Γιώρτσος, γιός του αείμνηστου συμβολαιογράφου Χρήστου Γιώρτσου, αδελφός του επίσης συμβολαιογράφου Δημήτρη Γιώρτσου και της δικηγόρου Ειρήνης Γιώρτσου, είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες σ’ έναν από τους πλέον δύσκολους κλάδους και έχει τιμηθεί όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, ο Γιάννης Γιώρτσος, που αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο Ρόδου το 1968, χαρακτηρίζεται ως «ο παγκοσμίως διασημότερος ερευνητής» και από το 2008 αποτελεί μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των Ηνωμένων Πολιτειών!

Συγκεκριμένα η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 30ης Μαΐου 2013 τον κύριο Γιάννη Γιώρτσο, καθηγητή της Πετρελαϊκής και Χημικής Μηχανικής στο USC Viterbi School του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ως αντεπιστέλλον μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα στην επιστημονική περιοχή "Ροή ρευστών και χημικές αντιδράσεις σε πορώδη" μέσα στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο κ. Γιάννης Γιώρτσος γεννήθηκε στην Ρόδο το 1950, απεφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο και το 1968 εισήχθη στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και το 1973 απεφοίτησε πρώτος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

Φοίτησε με υποτροφία στο California Institute of Technology (Caltech) από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του το 1978. Το 1979 έγινε επίκουρος καθηγητής (Assistant Professor) στο Τμήμα Πετρελαϊκής και Χημικής Μηχανικής (Petroleum and Chemical Engineering) στο University of Southern California (USC), Αναπληρωτής Καθηγητής (1984) και Καθηγητής (1989). Στο ίδιο Τμήμα, έλαβε την τιμητική έδρα Chester D. Dolley in Chemical and Petroleum Engineering (1995). Στο διάστημα 1991-1997 υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος, το διάστημα 2001-2005 διετέλεσε Senior Associate Dean for Academic Affairs και από το 2005 έγινε Κοσμήτωρ (Dean) του USC Viterbi School of Engineering (University of Southern California) όπου κατέχει επίσης την τιμητική έδρα Ζ.Α. Kaprielian.

Tο 2008 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των Ηνωμένων Πολιτειών. O κ. Γιάννης Γιώρτσος είναι ο παγκοσμίως διασημότερος ερευνητής στην σημαντική αυτή περιοχή με περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά και 130 προσκεκλημένες ομιλίες. Έχει επιβλέψει 28 διδακτορικά και 8 μεταδιδάκτορες ερευνητές. Η μεγάλη διεθνής αναγνώριση του κ. Γιάννη Γιώρτσου φαίνεται επίσης και από τα εξής:

1. 'Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Universit? Paris, Orsay, France) στο Universit? Pierre et Marie Curie, Paris, France) και στο California Institute of Technology.

2. Έχει λάβει το Kapitza Medal της Ρωσικής Ακαδημίας Θετικών Επιστημών.

3. Έχει υπάρξει μέλος της 'Εκδοτικής Επιτροπής (Editorial Board) πολλών διεθνών περιοδικών και έχει διατελέσει Editor-in-Chief όλων των επιστημονικών περιοδικών της Εταιρίας Πετρελαϊκής Μηχανικής (Society of Petroleum Engineers) την περίοδο 2006-2010.

Ένα εξ ίσου σημαντικό επίτευγμα του κ. Γιάννη Γιώρτσου είναι ότι υπό την ηγεσία του το Viterbi School of Engineering του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας ανέβηκε στην 10η θέση παγκοσμίως, (Shangai rankings and US News and world Report rankings).

Πηγή: Rodosalarm

ο Καιρός

by Freemeteo.com

 

Χορηγός Ιστότοπου

Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου