"Ρόδιοι Αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης 1821" Νέο Βιβλίο του Μιχάλη Αρφαρά

Οι εκδόσεις «Κάμειρος» κυκλοφόρησαν πρόσφατα ένα ακόμα βιβλίο του καθηγητή Δ.Ε. Μιχάλη Ε. Αρφαρά με τίτλο «ΡΟΔΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821».

Μέσα από τις 336 σελίδες του δίνονται για πρώτη φορά νέα στοιχεία και πρόσωπα (Φιλικοί και άλλοι ήρωες) άγνωστα μέχρι σήμερα. Εκτυλίσσεται η δράση των Ροδίων όχι μόνο στη γενέτειρά τους, αλλά και στην Πελοπόννησο, Αίγυπτο, Σύρο, Σπέτσες, Σαντορίνη, Κάρπαθο, Κάσο.

Η τεκμηρίωση καλύπτεται μέσα από 1.012 παραπομπές και σημειώσεις προερχόμενες μέσα από ακλόνητες πηγές της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Αθήνα), των Αρχείων Αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, άλλων επίσημων φορέων και ιδιωτικών συλλογών.

Έπειτα από ενδελεχή αναδίφηση προέκυψαν ντοκουμέντα που ανατρέπουν τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις έργων των: Παναγιώτη Βενετοκλή, Γεράσιμου Δ. Δρακίδου, Εμμ. Πρωτοψάλτη, Αναστάσιου Βρόντη, Πλάτωνα Κυπριώτη,  Χρ. Ι. Παπαχριστοδούλου κ.ά.

Στον πρόλογό του ο Ρόδιος συγγραφέας σημειώνει, ότι «…δεν αποκρύπτουμε πηγές χρήσης και δεν θεωρούμε απαραίτητο να συγχνοτίζονται οι απόψεις μας με ορισμένους συγγραφείς…ούτε παραθέτουμε κείμενα θεόπνευστα, κατά τα πρότυπα της Αποκάλυψης του Ιωάννου του Θεολόγου, είτε ατεκμηρίωτα…».

Η ιστορία των απανταχού Ρόδιων αγωνιστών, όπως και κάθε ιστορικό κείμενο,  αποτελεί ζωντανή ντοκουμενταρισμένη μαρτυρία και αοριστολογία και «παραμυθολογία».

Το βιβλίο αυτό, έρχεται να συνεισφέρει στην παλλαϊκή επέτειο των 200 χρόνων από το μεγάλο ξεσηκωμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Διατίθεται σε επίλεκτα βιβλιοπωλεία των Αθηνών, της Ρόδου, ή αποστέλλεται σε κάθε ενδιαφερόμενο έπειτα από επικοινωνία με τα τηλέφωνα 6907101852 και 2102818842.

ο Καιρός

by Freemeteo.com

 

Χορηγός Ιστότοπου

Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου