Το «μενού» στο γεύμα για την Ενσωμάτωση στο ξενοδοχείο των «Ρόδων» και πώς κάθισαν οι επίσημοι

Προσφέρθηκαν* κονσομέ πρεντανιέρ (ζωμός), ομάρ α λα αμερικαίν (αστακός πιλάφι), πουλάρ φαρσί α λα Γκραντ Οτέλ (όρνιθα παραγεμιστή Ανδρούτσου), λεγκιούμ βαριέ (διάφορα χόρτα), πομ ντε τερ αμάντ (γεώμηλα αμυγδαλωτά) και σαλάτ ντι πεΐ (σαλάτα εποχής). Προσφέρθηκαν οίνοι λευκός, ερυθρός, ζύθος και διάφορα ηδύποτα. Στο τέλος για γλύκισμα και φρούτα προσφέρθηκαν σαβαρέν ο ρουμ (μπαμπά με ρούμι) και φρούτα εποχής.
* Γίνεται ακριβής αντιγραφή. Στο επίσημο σημείωμα μεταφέρονται οι ξένες ονομασίες των προσφερθέντων πιάτων όπως ακριβώς γράφονται. Έτσι και στα ελληνικά. Η μετάφρασή τους διαφέρει κατά πολύ.

Το πλάνο του επισήμου γεύματος στις 7 Μαρτίου 1948

Το πλάνο της διάταξης των τραπεζιών και πού κάθισαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι στο γεύμα για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Στην κορυφή της αίθουσας χρησιμοποιήθηκε τεράστιο τραπέζι σε σχήμα «Π» όπου κάθισαν ο βασιλιάς και η βασίλισσα. Δεξιά της βασίλισσας κάθισε ο δήμαρχος, και δίπλα του η πριγκίπισσα Γεωργίου και ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Κ. Τσαλδάρης. Αριστερά του βασιλιά θέσεις πήραν η κυρία Τσαλδάρη, ο πρίγκιπας Γεώργιος. (Το σχεδιάγραμμα αυτό δεν υπάρχει. Δίπλα στον πρίγκιπα πρέπει να καθόταν μια κυρία. Αυτό, όμως, του γεύματος του στρατιωτικού διοικητή διασώθηκε και στη θέση καθόταν η σύζυγός του αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κυρία Π. Μουντζουρίδου. Στη θέση του δημάρχου ήταν ο ναύαρχος Π. Ιωαννίδης και ο δήμαρχος καθόταν στην πρώτη εσωτερική δεξιά πλάγια θέση).

Στο γεύμα του δημάρχου χρησιμοποιήθηκαν εκτός από το τραπέζι σε σχήμα «Π» και 17 στρογγυλά τραπέζια στα οποία κάθισαν 6 άτομα στο καθένα, με μόνη εξαίρεση στο τραπέζι με αριθμό 7 κάθισαν πέντε προσκεκλημένοι για να μην έχει κανείς την πλάτη του γυρισμένη στους βασιλείς, και στο με αριθμό 8 κάθισαν 6 προσκεκλημένοι Για το γεύμα του διοικητή χρησιμοποιήθηκαν 21στρογγυλά τραπέζια για 126 άτομα. Στο κάθε τραπέζι κάθονταν 6 προσκεκλημένοι.

Πηγή: Rodosalarm

ο Καιρός

by Freemeteo.com

 

Χορηγός Ιστότοπου

Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου