Κινδυνεύει η καρδιά των γυναικών που δεν ασκούνται Άρθρο του καθηγητή Δ. Κρεμαστινού

Ενα ερώτημα που φαίνεται να απαντάται τώρα είναι το κατά πόσον η σωματική άσκηση προστατεύει τις γυναίκες από τις καρδιοπάθειες.

 

Μια μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι η μη άσκηση αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα για εκδήλωση καρδιακής προσβολής σε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών.

 

Οι ερευνητές μελέτησαν 30.000 γυναίκες που γεννήθηκαν τις δεκαετίες του ‘20, του ‘40 και του ‘70 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα σε ηλικίες κάτω των 30 ετών είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

 

Εκείνο που κατηγορηματικά οι ερευνητές υποστηρίζουν όμως είναι ότι μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ασκούνται συστηματικά – ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

 

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, οι ενήλικοι θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον επί 30 λεπτά 5 ημέρες την εβδομάδα. Η άσκηση θεωρείται γενικώς ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας,

 

γιατί ενεργοποιεί το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών (ενδοθήλιο), που θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους ορμονικούς αδένες, δεδομένου ότι παράγει μια σειρά ουσιών. Οι ουσίες αυτές είναι εκείνες που προκαλούν θρομβόλυση, δεν αφήνουν δηλαδή το αίμα να πήζει και να δημιουργεί θρόμβους μέσα στις αρτηρίες. Είναι οι ουσίες εκείνες που προκαλούν αγγειοδιαστολή και αποτρέπουν τον σπασμό των αρτηριών.

 

Ετσι με αυτούς τους βασικούς αμυντικούς μηχανισμούς προστατεύεται ο ανθρώπινος οργανισμός από το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Βέβαια η άσκηση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να προφυλάξει τον ανθρώπινο οργανισμό από τα αγγειακά επεισόδια. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή τιμή της χοληστερίνης είναι επιβαρυντικοί παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίζονται παράλληλα.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο από την απουσία άσκησης στην καθημερινή τους ζωή.

 

Τέλος, όσον αφορά τις γυναίκες θα πρέπει να λεχθεί ότι οι ορμόνες του φύλου τους, και κυρίως τα οιστρογόνα, τις προστατεύουν από καρδιακές και εγκεφαλικές προσβολές μέχρι το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Μετά την εμμηνόπαυση, φαίνεται ότι χάνεται η προστασία, γι’ αυτό πρέπει να αυξάνεται η καθημερινή άσκηση.

 

Γενικότερα, πάντως, η καθημερινή άσκηση αποτελεί μία επιπλέον ασπίδα προστασίας ακόμα και για τις χαμηλού κινδύνου – χάρη στις ορμόνες του φύλου τους – γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της αναπαραγωγής.

ο Καιρός

by Freemeteo.com

 

Χορηγός Ιστότοπου

Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου